Hoppa över till innehåll
Leveranstid 1-3 dagar • Frakt 65:- • Fri frakt från 499:-
Leverans 1-4 dagar • Frakt 59:- • Fri frakt från 499:-
Läs om vilka vitaminer som gör underverk för din hud, inifrån och ut.

5 vitaminer som gör underverk för din hud!

Inom skönhetsindustrin vet vi att det är hypat med vitaminer i skönhetskrämer och serum. Trenden tycks inte avta utan vi läser om vitaminer som gör underverk för din hud och visst är det så att vitaminer boostar huden, speciellt när det kommer inifrån. Vi alla vill stanna hudens åldrande och bibehålla elasticitet, minska rynkor eller ta bort pigmenteringar. Regel nummer ett är en bra kost, mycket vatten och god sömn och bra hudvårdsrutiner så kommer man långt för att sköta om sin hud.

Till detta kan vi komplettera med vitaminer och antioxidanter. Deras främsta uppgift är att skydda huden, återfukta inifrån och ge ett skydd mot stress i vardagen. Här listar vi 5 vitaminer och en antioxidant som gör underverk för huden. Kanske behöver du komplettera din vardag med lite skönhet inifrån.

 • Vitamin A
  En kraftfull antioxidant som upprätthåller en sund och klar hud. När vi tar kosttillskott är det oftast betakaroten som blir grunden för A-vitamin, då det ovandlas i kroppen till just A-vitamin.  Beakaroten bidrar till att du får en finare solbränna, färgen på huden blir brunare. Vitaminet är känt för att vara hudföryngrande och kallas även för retinol inom skönhetsindustrin. Bra källa till A-vitamin är lever, ägg, spenat, morötter, persilja, nypon och grönkål.

 • Vitamin B
  B-vitaminerna  är en stor familj vattenlösliga vitaminer och är av betydelse för kroppens funktioner och hälsa. Vi kan inte själva bilda vitaminerna utan det är nödvändigt för oss att tillgodogöra oss dem via maten eller kosttillskott.

  De behövs bland annat för att kroppens ämnesomsättning, immunförsvar, nervsystem och celldelning ska fungera normalt men framförallt så ä hud, hår och naglar beroende av B-vitamin. Genom kosten får vi i oss vitamin B genom spannmålsprodukter, jäst, mejeriprodukter och kött. 

 • Vitamin C
  C-vitaminet är en kraftfull antioxidant och är effektivt när det gäller att hämma de fria radikaler som orsakar rynkor, ojämn hudton, slapp hud och allmänt åldrande. C-vitamin är livsviktigt för bildning av kollagen som är nödvändig för att binda ihop celler av bindväv. Grönsaker, frukt och bär i alla former innehåller mycket C-vitamin. 

 • Vitamin E
  Vitaminet minskar drastiskt bildandet av fria radikaler i huden och hjälper till att stärka hudens fuktbarriär. All hud mår bra av E-vitamin eftersom det stärker hudens motståndskraft. 50 gram sötmandlar om dagen ger dig ditt dagliga intag av E-vitamin men också ägg, avocado och fullkornsprodukter. 

 • Vitamin H
  Kallas även för Biotin (även B7 eller B8). Detta vitamin är känt för att vara hår- och hudräddaren. Biotin bidrar till att hålla huden frisk och balansera hudens talgproduktion. Om du märker att du börjar få spruckna naglar, livlöst hår och en trist hy, så kan du ta en kur av biotin.

 • Coezym Q10
  Q10 är en antioxidant som mest är känd för att skydda hjärtmuskeln. Den minskar med åren i kroppen och den har en antiinflammatorisk effekt och verkar stärkande och skyddande vid många tillstånd. Q10 kan motverka bildandet av rynkor. Då pratar vi rynkor som uppstår av själva åldrandet men även solskador. En studie på åtta kvinnor visade att två veckors intag av Q10 med 60 milligram per dag minskade den rynkiga området runt ögat med 33 procent. Både E-vitamin och Q10 kan tillföras inifrån i form av tillskott. En kombination av två eller flera antioxidanter ger bättre skyddande effekt än antioxidanterna var för sig. Exponering för UVB-strålning kan minska mängden Q10 och E-vitamin i hudcellerna med 70–80 procent så därför är det viktigt att fylla på sina Q10 depåer.

Källa Kurera, Näringsguiden, Kosttillskott guiden

Föregående artikel Återhämtning efter träning
Nästa artikel Are you ready for sunshine?