Hoppa över till innehåll
Leveranstid 1-3 dagar • Frakt 65:- • Fri frakt från 499:-
Leverans 1-4 dagar • Frakt 59:- • Fri frakt från 499:-
Kickstarta med en detox och hjälp kroppen med en utrensning.

Detox - hur och varför?

Detox betyder avgiftning/utrensning och används framförallt för att stödja kroppens eget reningssystem och för att sätta igång utdrivningsprocesserna. Att göra en detox kan vara ett sätt att kickstarta en sund viktminskning eller en nystart för ett hälsosammare jag. Ibland behöver vi en skjuts för att lättare etablera hälsosamma vanor som är hållbara i vår vardag. Detox är viktigt för det stärker kroppens immunförsvar och hjälper kroppens biokemiska process att fungera effektivt så att vi bättre kan ta upp och smält näringsämnen i vår kost. Det är inget nytt, att rena kroppen har en lång tradition inom många kulturer och religioner.

Faktorer som påverkar vårt välmående är vad vi äter, hur vi sover, hur mycket vi rör oss och hur mycket vi stressar. Men även de luftförorening vi andas in och alla de kemikalier som finns i maten vi äter, hygienprodukterna vi använder, kläderna vi har på oss och plastflaskan vi dricker ur. Det finns gifter överallt.

Lyckligtvis så kan kroppen avgifta sig själv men med dagens livsstil får många i sig mer gifter än vad kroppens naturliga system klarar av. Vi kan genomföra en detox på olika sätt. En del undviker endast socker och alkohol medans andra gör en detox och bara dricker juice. Att göra en detox betyder inte att du gör en fasta. Vid fasta har du bara flytande föda medans en detox kan innebära att du har en speciell kostplan som är avsedd för en detox.


De flesta som gör en detox blir piggare och märker av en gladare mage och bättre kvalitet på håret och fräschare hy. Det är inte någon bantningsmetod i första hand, men de flesta som testar en detox upplever en mindre viktminskning tack vare en förändrad kosthållning.

 • Klorofyll och detox är en bra combo!
  Klorofyll har en avgörande roll för fotosyntesen. Det är växternas blod och ger växter, alger dess gröna färg. Inom terapeutiska former används klorofyll bland annat för utrensning/avgiftning samt mag- och tarmbesvär. Chlorella innehåller mellan 3-5 ggr så mycket klorofyll än spirulina och gör det till ett bra kosttillskott i en detox-kur. Det finns i pulver- eller tablettform.

 • Brännässla och detox är en bra combo!
  I nordisk folkmedicin är det brännässlan som är en av de viktigaste örterna för utrensing/avgiftning. Den har flera hälsofrämjande egenskaper och verkar också immunstärkande. Man åt den tillsammans med grönkål, som är den mest näringsrika av alla kålsorter. Från Nordic Superfood finns en pulverblandning Grön, som är ett bra kosttillskott vid en detoxkur. Tillsätt också gärna kollagen för det viktiga proteinet som vi alla behöver.

 • Vetegräs och korngräs är alkaliserande supergräs som blir ett bra kosttillskott i en detoxkur. Glutenfria är de också.
 • Örtte och detox är en bra combo!
  Drick gärna grönt te eller rena ayurvediska teer när du gör din detox, det är bättre än både kaffe och alkohol.

En detox skall göras utifrån din egen livsstil. Det skall kännas bra och det kan göras under 3-6 veckor 2 ggr per år. Ofta är det skönt att starta nyåret och komma in i hälsosamma vanor. 3-7 dagar kan också hjälpa att nå nya mål i din hälsoresa.

13 tips för en lyckad detox med maximal effekt:

 1. Planera in din detox i kalendern. Vanligt är att man kan göra en vid varje årstid, alltså 4 ggr/år. Ett par dagar eller upp till flera veckor. Man väljer själv. För en god effekt behöver kroppen minst 5 dagar.

 2. Förbered ditt kylskåp och skafferi, ta bort allt som inte hör hemma och ersätt med nyttig bra mat som skall ingå. Låt kroppen få vila och läka sig själv genom att äta hälsosam kost, då belastar du inte dina reningsorgan. Prioritera gröna grönsaker, frukt, bär, rotfrukter, baljväxter, nötter och frön. Den typen av kost är fiberrik, basbildande och mycket rik på antioxidanter samt ger den en bra näring.

 3. Välj gärna ekologiska råvaror, ät mindre portioner och oftare samt tillaga inte maten på för hög värme, håll kvar alla näringsämnen i maten. Undvik att micro maten.

 4. Drick mycket vatten gärna 1,5 -2 liter/dag, pressa i lite ekologisk citron

 5. Ta hjälp av ett kosttillskott som ger din normala utrensingsprocess en skjuts i rätt riktning, tex Pure Clenase från NORDBO

 6. Minska mängden rött kött

 7. Undvik kaffe, alkohol och tobak – ersätt gärna med grönt te och ört te

 8. Undvik tomma/snabba kalorier som tex socker, vitt mjöl, pasta, läsk, godis mm

 9. Undvik mejeriprodukter

 10. Ät en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker samt nötter och frön byt ut dina mellanmål mot smoothies och gröna drinkar under detoxperioden. De ger bra energi, är rika på antioxidanter och hjälper till att hålla blodsockret stabilt under dagen.

 11. Tillsätt fibrer i din vardag det ger mättnadskänsla och håller igång tarmarna

 12. Se till att sova ordentligt, sömn är A och O

 13. Motionera, ta minst 30 min frisk luft varje dag eller gör någon form av aktiv träning, det ger hela ditt inre system energi att klara en sundare livsstil

 

Köp utvalda kosttillskott som hjälper dig att göra en detox, du hittar flera hos oss som vi själva väljer.

 

Chlorella för att rensa ut gifter i kroppen, köp hos Pluskost 

 

Föregående artikel Massageolja för doft och välgörande - aromaterapi
Nästa artikel Kosttillskottsguide - När på dygnet tar jag mina tillskott?