Hoppa över till innehåll
Leverans 1-3 dagar • Frakt 59:- • Fri frakt från 499:-
Leverans 1-3 dagar • Frakt 59:- • Fri frakt från 499:-
Häsloguide för en bra nattsömn, Pluskost

Hälsoguide - en bättre nattsömn

Sleep lika a baby! Ett uttryck som låter ljuvligt. Men idag är att sova gott inte en självklarhet för alla. 1 av 3 svenskar har problem och framförallt kvinnor och var tionde har svårare problem. Våra sömnbehov växlar med ålder och aktivitet men vi vet att vi behöver sova mellan 6 - 9 timmar per dygn. Hjärnan behöver den tiden för att kunna reparea och återställa kroppen. Sömn är kroppens tid för cellulär reparation: dessa värdefulla timmar gör att kroppen kan ångra skador som gjorts under dagen och återställa till det som var.

Optimal sömn behövs också för ett starkt immunsystem, för att skydda mot inflammation och balansera dina hormoner - så det är viktigt i livsfaser som tonårstillväxt, graviditet och klimakteriet. Ångest och känslomässiga bekymmer kan också störa en god natts sömn, och det kan göra det svårt för oss att hantera stress, vare sig det är livsstilsrelaterat eller miljömässigt. Men att vårda kroppen med rätt mat, tillsammans med exceptionella kvalitetsnäringsämnen som är kända för sina avkopplande egenskaper, kan uppmuntra till en god natts sömn - samtidigt som vi ger det bästa stödet för dagen framöver.


Ofta kan det vara så att vi har svårt att somna in, att vi vaknar ofta och har svårt att somna om. Stress hindrar ju kroppen från att sova och det kan ju göra oss ännu mer stressade, det blir en ond cirkel. Vissa behöver gå upp och kissa, kvinnor i klimakteriet kanske svettas mycket under natten eller kan så kan du inte komma till ro på grund av grubblerier och oro. Oavsett orsak så har vi några naturliga och tips på hur du kan få bättre sömn. Allt är givetvis individuellt och upplever du stora problem ta hjälp på en vårdcentral.
 

 1. Börja med att ha fasta sovrutiner
  Rutiner mår vi alla bra av. Bestäm dig för en tid när du ska gå och lägga dig, samt en tid för när du ska vakna. Detta gör att kroppen skapar ett mönster för din sömn, och du somnar och vaknar lättare. Hitta din dygnsrythm.

 2. Träna inte för sent
  All fysisk aktivitet har stor betydelse för hur din sömn och hur du sover. Det hjälper dig att sova djupare. Rör på dig men se till att inte träna för hårt och intensivt precis innan läggdags.

 3. Svalt sovrum
  Du sover bättre i ett svalt sovrum. Öppna fönstret en liten stund innan läggdags så vädrar du ut och fyller på med ny sval luft i rummet.

 4. Låt ljuset vara en vägvisare
  Spendera tid utomhus på morgonen när solen har gått upp och ta varje chans till dagsljus under dagen. Innan läggdags är det dags att släcka ner, minska på ljuset ett par timmar före läggdags. Se till att sova i ett mörkt rum som är tyst.

 5. Begränsa skärmtid
  Undvik skärmtid precis innan du ska sova. Det är lätt att bli kvar i dina socialmedier om du tar med mobiltelefonen eller surfplattan i sängen. Det blå ljuset från skärmarna stör den biologiska klockan så plocka fram en istället. Sätt på nattläge så störs du inte av notiserm mm.

 6. Ta hjälp av magnesium
  Magnesium är en naturlig mineral som påverkar flera inre funktioner som lugnar både kropp och sinne. Muskelavslappnande och återhämtande för kroppen. Ta det strax innan läggdags för bästa effekt. Som ett komplement till magnesium rekommenderar vi att du tar ett B-vitamin komplex på morgonen som reglerar din energi under dagen. 

 7. Hungig eller mätt
  Lägg dig varken vrålhungrig eller proppmätt. Skippa koffein, nikotin och alkohol så långt det går. Koffein och nikotin gör det svårare för dig att somna och alkohol rubbar sömnkvaliteten. Är du i klimakteriet är alkohol en faktor som påverkar svettningar och en orolig sömn.

 8. Kosttillskott som lugnar
  Det finns örter som verkar avslappnande och lugnande inför sänggående. Saffran, kamomill, lavendel, citronmeliss, humle, passinsblomma, valeriana för att nämna några. Här är Bättre Hälsas ZLP som kan hjälpa dig liksom tillskottet från Medicine Garden niDRA att komma till ro.

 

 

Fakta om sömn:

Hormonet Melatonin spelar en viktig roll i våra sömn- och uppvakningscykler. Har du svårigheter att somna eller känner du dig utmattad på morgonen kan det vara en brist på melatonin. Hur vi exponeras för ljus styr vår melatoninproduktion:
När det börjar bli mörkt på kvällen, eller om vi utsätts för mindre ljus, då stiger utsöndringen av melatonin för att hjälpa oss att känna oss trötta för att så småningom om somna. Omvänt, på morgonen när vi vaknar, stänger exponering för ljus vå melatoninproduktionen så att vi känner oss tillräckligt pigga för att gå upp ur sängen. Melatonin härrör från Serotonin (känt som det ”lyckliga hormonet”), vilket kräver optimala magnesiumnivåer: vilket förklarar varför magnesium är avgörande i sömnen (och kallas därför ”naturens lugnande”).
Vi rekommenderar att du tar ett tillskott av magnesium på kvällen, vilket hjälper dig att varva ner innan du somnar, som komplement på morgonen rekommenderar vi ett B-vitamin komplex, för att balansera energi och din vakna tid under dagen.
"Blått ljus" (som sänds ut från skärmarna på enheter som datorer, bärbara datorer, smartphones, surfplattor och TV) visar sig också påverka melatonins uppgång - så försök att undvika digitala enheter i timmen innan du lägger dig. Om du behöver använda en skärm på kvällarna kan du överväga att investera i ett par skyddande, blå ljusblockerande glasögon.
 

 

Föregående artikel Stärk ditt immunförsvar!