Hoppa över till innehåll
1-3 dagars leverans • Frakt 69:- • Fri frakt från 499:-
Leverans 1-3 dagar • Frakt 69:- • Fri frakt från 499:-
B-vitamin mot trötthet och utmattning?

B-vitamin mot trötthet och utmattning?

Visste du att B-vitaminer hjälper oss att hantera stress? Livet pågår ständigt och det händer saker som vi inte alltid kan styra över. Vissa saker framkallar stress och långvarig stress påverkar oss mycket båda fysiskt och psykiskt. Men det finns faktiskt saker vi kan göra i de perioder av stress då kroppen belastas hårdare än normalt och just i dessa perioder behöver vi mer näringsämnen än annars och inte minst olika former av B-vitamin.


Minskar utmattning
De olika B-vitaminerna jobbar med vår kropp på olika sätt och alla vitaminer och mineraler fyller en viktig funktion i våra kroppar. Samtliga B-vitaminer ger extra stöd i stressade perioder.

B5, B6 och B12 bidrar till att minska trötthet och utmattning. 
B1, B3, B6 och B12 bidrar till normal psykisk funktion.
B5 gynnar den mentala prestationsförmågan.

Vår kognitiva förmåga - nervsystemet
B12 stödjer vår kognitiva förmåga vilket leder oss till att det behövs för en normal psykologisk funktion och för att minska trötthet och utmattning i stressade perioder.  B12 balanserar även sömnbesvär och humörsvängningar som kan komma som en effekt av stress. B12 bidrar även till immunsystemets och nervsystemets normala funktion.

Var hittar vi B-vitaminer i kosten?
B-vitaminer är vattenlösliga och vi kan få i oss dem via kosten dagligen. Du hittar B-vitamin i olika sorters fullkorn, inälvsmat, fisk, ostron, ägg samt gröna bladgrönsaker och baljväxter. Sprirulina och Chlorella  är bra källor för vegetarianer.

Även om vi äter rikligt med mat som innehåller B-vitaminer så kan det vara svårt att få i sig tillräckligt. Just i stressade perioder förbrukar vi mer B-vitamin än under normala perioder därför kan det vara bra att ta ett kosttillskott just för att stödja kroppen periodvis.

Källa:
Näringsmedicinska uppslagsboken
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28041597

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4290459

Föregående artikel Äppelcidervinäger - ett mirakelmedel att lägga på minnet.
Nästa artikel 10 tips på hur du gör din vardag lite härligare!