Hoppa över till innehåll
Fri frakt över 499:- • Leverans 1-3 dagar • Utvald hälsokost för det aktiva livet
Fri frakt över 499:- • Leverans 1-3 dagar
Vet du varför vi behöver D-vitamin? Läs vår artikel och köp hem dina vitaminer idag. Pluskost - din sajt för ett aktivt liv.

Varför behöver vi D-vitamin?

Den bästa källan för D-vitamin är solen. När vi utsätts för solljus kan kroppen producera vitaminet. Det bildas ett förstadium av D-vitamin som absorberas genom huden och tas upp av blodet. Därefter fortsätter transporten till lever och njurar så att den aktiva formen vitamin D3 bildas.

Vi i Sverige bor i ett klimat där solen inte alltid kan tillgodose oss med tillräckliga mängder D-vitamin året om. Därför är det viktigt att vi får i oss via kosten eller genom kosttillskott. Vitamin D är ett av de viktigaste näringämnena. Tyvärr är det relativt få livsmedel som innehåller vitamin D. Brist på D-vitamin uppstår därför under vårt solfattiga vinterhalvår och vi rekommenderas att fylla på genom kosttillskott.

Varför behöver vi vitamin D?
Det har betydelse för vårt immunsystem, mentala hälsa, det har stor betydelse för vår benstomme och tandhälsa. D-vitamin bidrar också till normal muskelfunktion. Det bidrar till kalciumupptaget i tarmen, vilket gynnar benstommen. Framförallt så pratar man om motståndskraften mot infektioner samt att det ger ett bra skydd mot förkylning och influensa. D-vitamin kan bidra till minskad risk till demens enl studier som publicerats i tidskriften Neurology 2014. Vitamin D är också en god vän till magnesium, de hjälper varandara med upptag och balansen i kroppen.

Köp dina D-vitaminer här hos oss!

Hur får vi i oss D-vitamin genom kosten?
D-vitamin hittar man främst i fet fisk, kantareller, karljohan och berikade mejeriprodukter eller ett tillskott på morgonen till frukost.

D-vitamin är en fettlöslig vitamin, vad innebär det? 
De fettlösliga vitaminerna tas upp av kroppen med hjälp av gallsyror, vilka är nödvändiga för att ta upp fett. Fettlösliga vitaminer lagras i kroppen, så vi kan också få för mycket av dem men eftersom D-vitamin är en brist i Sverige så är det sällsynt att dina depåer blir för stora. Utsöndring av fettlösliga vitaminer sker oftast genom avföringen och i mindre utsträckning genom urinen. Andra fettlösliga är K-, E-, A-vitamin.

Hur vet jag om jag har brist på D-vitamin? Vitamin D-brist är associerat med trötthet, muskelsvaghet, led-, muskel- och skelettsmärtor.

D-vitamin och covid-19

 

Föregående artikel Stärk ditt immunförsvar!
Nästa artikel 8 tips för bättre sömn!