Hoppa över till innehåll
1-3 dagars leverans • Frakt 69:- • Fri frakt från 499:-
Leverans 1-3 dagar • Frakt 69:- • Fri frakt från 499:-
Boosta med kollagen för en vacker hy, starkare hår och naglar.

Kollagen - varför behöver vi det?

Vi börjar med att förklara vad kollagen är. Kollagen är ett bioaktivt, komplext protein, en samling aminosyror (19 olika) och utgör 25-35% av allt protein i kroppen. Dessa finns i bindväv (hud) men också ett nödvändigt ämne för att bygga ben, brosk, blodkärlsväggar och senor. 


Kollagen är bra för leder genom att det bistår för att bygga starka och friska leder och skelett. När du tillför kollagen stimuleras kroppens egen bildning av kollagen och det leder till att lederna hålls hälsosamma och smidiga.

Kollagen är också bra för sömnen då det innehåller aminosyran glycin som kan bidra till bättre sömn. Kollagen hjälper även till att bygga upp tarmslemhinnan som då kan förebygga just en läckande tarm och bidra till intolerans mot vissa livsmedel, inflammation och autoimuna sjukdomar. Kollagen ger också mer magsyra som främjar att maten kan smältas bättre och vi får ett bättre näringsupptag.

I många studier har det visat att kollagen bidrar till en mer elastisk och flexibel hud. Huden består nämligen av hela 70% kollagen men det minskar hela tiden ju äldre vi blir. Kollagen är även en viktig del för hår och naglar. Just marint kollagen har visat ha en anti-aging effekt på huden.

Sammanfattningsvis med olika studier styrks det att just marint kollagen bidrar till:
- anti-aging effekt på huden
- minskar rynkor
- ökar hudens förmåga att bibehålla fukten i huden
- stimulerar minskning av celluiter

Efter 4-6 veckor börjar de flesta se en förbättring av hudstrukturen, mjukare, mer återfuktad och att huden fått lyster. Efter ca 10 veckor börjar hår och naglar stärkas upp. Resultaten är såklart individuella och varierar efter hudtyp, ålder mm. 

De två vanligaste typerna av kollagen är typ I och typ II. Typ I finns i hela kroppen, förutom i broskvävnaden, och står för det mesta av kollagenet som finns i vår kropp. Typ 2 är den viktigaste delen av brosk. Typ I, II och III utgör 80-90% av kollagen i kroppen, där typ I utgör den största. Kollagenet vi får från fisk är hydrolyserad marint kollagen typ I. (källa: Nordic Superfood)

Kollagenet börjar verka ca efter 2 veckor, 

"För mig ingår kollagen i min dagliga rutin, jag har blivit av med ledsmärta i mina knän och min hud är sällan torr under vinterhalvåret" /Pluskostkund Helena, 52 år

Föregående artikel Varför behöver vi extra magnesium?
Nästa artikel Äppelcidervinäger - ett mirakelmedel att lägga på minnet.