Hoppa över till innehåll
1-3 dagars leverans • Frakt 69:- • Fri frakt från 499:-
Leverans 1-3 dagar • Frakt 69:- • Fri frakt från 499:-
Vitamin C en fantastisk antioxidant och livsviktig för oss alla.

Varför behöver vi vitamin C?

Det finns massor av härliga vitaminer som hjälper oss vara friska, starka och glada. Vitamin C är en fantastisk antioxidant och kanske är den vitamin vi känner bäst och som är livsviktig. Den bidrar till vår normala kollagenbildning och skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. C-vitamin hjälper också kroppen att ta upp järn, verkar för att bibehålla din energinivå och stötta ditt immunförsvar.

Det har en effektiv förmåga att stödja ditt immunförsvar och motverka infektioner, bakterier och virus. Detta beror på att det har kraftfulla antioxidanta egenskaper och att vitamin C aktiverar funktioner i dina celler som  hjälper immunförsvaret. Vid infektioner minskar mängden C-vitamin i kroppen och det är viktigt att återställa balansen med kosttillskott.

Inom skönhetsindustrin är C-vitaminserum populärt och exempel på beskrivningar är ”serumet motverkar oxidativ stress som UV-strålning, aktiverar kollagenbildningen i huden, förbättrar elasticiteten och verkar lugnande vid hudinflammation”. C-vitamin har en central roll i uttrycket - Skönhet inifrån!

Kollagenbildningen är central för kroppens bindväv, huden, din blodkärl, tänder och benstommens normala funktion. Den oxidativa stressen är en inre kemisk obalans i cellerna som uppstår när vi utsätts för skadliga ämnen.

 

Hur får vi i oss C-vitamin genom kosten?

C-vitamin finns i de flesta frukter, bär och grönsaker. Givetvis är det i alla citrusfrukter du främst hittar vitamin C. Apelsiner, citroner, lime, grapefrukt mm men också i paprika, broccoli och alla kålsorter. Ibland är det svårt att äta så mycket som det behövs vilket gör att ett dagligt kosttillskott ger bra effekt. Det finns massor av superfoods som innehåller höga halter av just vitamin C. T ex havtorn som innehåller 65% mer C-vitamin än en apelsin. Helt naturligt och enkelt att tillsätt i jucie eller smoothie.

Hur vet jag om jag har brist på C vitamin?

Det är viktigt att vi får i oss den dagliga rekommenderade dosen då C-vitamin inte är så lagringsduglig. Lindrig brist på vitamin C är att vi kan uppleva trötthet, svaghet och irritation.

Refererar till Passion för hälsa där Mikaela Bjerring skriver: En dubbelblind studie som utfördes i Montreal, Kanada (1) visade att C-vitamin snabbt kunde få patienter som led av nedstämdhet på bättre humör. Patienterna som hade kommit in akut på grund av känslomässiga tillstånd fick antingen 2000 IU D-vitamin, 1000 mg C-vitamin eller placebo i 7-10 dagar. Den grupp som fick C-vitamin uppvisade mycket snabba förbättringar i humöret.

Det är välkänt att C-vitamin bidrar till normal psykologisk funktion. En anledning är att C-vitamin bidrar till binjurarnas normala funktion som bland annat har till uppgift att producera adrenalin och kortisol – två viktiga hormoner som har betydelse vid stress- och depressionsrelaterade besvär.


SHOPPA C-VITAMIN HÄR

Föregående artikel Zink - därför behöver vi den viktiga mineralen!
Nästa artikel Stärk ditt immunförsvar!