Hoppa över till innehåll
Fri frakt över 499:- • Leverans 1-3 dagar • Utvald hälsokost för det aktiva livet
Fri frakt över 499:- • Leverans 1-3 dagar
Tips för bättre sömn!

Tips för bättre sömn!

8 tips på hur du kan få bätte sömn!

Sleep lika a baby! Ett uttryck som låter ljuvligt. Men idag är att sova gott inte en självklarhet för alla. 1 av 3 svenskar har problem och framförallt kvinnor och var tionde har svårare problem. Sömnproblem kan leda till att immunförsvaret blir nedsatt och vi blir ofokuserade, lätt irriterade och kanske t om deprimerade.⁠ Våra sömnbehov växlar med ålder och aktivitet men vi vet att vi behöver sova mellan 6 - 9 timmar per dygn. Hjärnan behöver den tiden för att kunna reparea och återställa kroppen. 

Ofta kan det vara så att vi har svårt att somna in, att vi vaknar ofta och har svårt att somna om. Stress hindrar ju kroppen från att sova och det kan ju göra oss ännu mer stressade, det blir en ond cirkel. Vissa behöver gå upp och kissa, kvinnor i klimakteriet kanske svettas mycket under natten eller kan så akn du inte komma till ro på grund av grubblerier och oro. oavsett orsak så har vi några naturliga och tips på hur du kan få bättre sömn. Allt är givetvis individuellt och upplever du stora problem ta hjälp på en vårdcentral.
 

1, Börja med att ha fasta sovrutiner
Rutiner mår vi alla bra av. Bestäm dig för en tid när du ska gå och lägga dig, samt en tid för när du ska vakna. Detta gör att kroppen skapar ett mönster för din sömn, och du somnar och vaknar lättare. Hitta din dygnsrythm.

2, Träna inte för sent
All fysisk aktivitet har stor betydelse för hur din sömn och hur du sover. Det hjälper dig att sova djupare. Rör på dig men se till att inte träna för hårt och intensivt precis innan läggdags.

3, Svalt sovrum
Du sover bättre i ett svalt sovrum. Öppna fönstret en liten stund innan läggdags så vädrar du ut och fyller på med ny sval luft i rummet.

4, Låt ljuset vara en vägvisare
Spendera tid utomhus på morgonen när solen har gått upp och ta varje chans till dagsljus under dagen. Innan läggdags är det dags att släcka ner, minska på ljuset ett par timmar före läggdags. Se till att sova i ett mörkt rum som är tyst.

5, Begränsa skärmtid
Undvik skärmtid precis innan du ska sova. Det är lätt att bli kvar i dina socialmedier om du tar med mobiltelefonen eller surfplattan i sängen. Det blå ljuset från skärmarna stör den biologiska klockan så plocka fram en istället. Sätt på nattläge så störs du inte av notiserm mm.

6, Ta hjälp magnesium
Magnesium är en naturlig mineral som påverkar flera inre funktioner som lugnar både kropp och sinne. Muskelavslappnande och återhämtande för kroppen.

7, Hungig eller mätt
Lägg dig varken vrålhungrig eller proppmätt. Skippa koffein, nikotin och alkohol så långt det går. Koffein och nikotin gör det svårare för dig att somna och alkohol rubbar sömnkvaliteten.

8, Lugnande te eller kosttillskott
Vill du får lite hjälp på traven finns det örter som verkar avslappnande och lugnande inför sänggående. Saffran, kamomill, lavendel, citronmeliss, humle, passinsblomma, valeriana
 för att nämna några. Här är Bättre Hälsas ZLP som kan hjälpa dig liksom det nya tillskottet från Medicine Garden niDRA.

 

 

Föregående artikel 10 Tips på en härligare vardag